Lördagen den 19 februari är du välkommen till Curiosum och våga fråga Josy ter Beek om kemi!
Hej Josy, varifrån kommer du?
– Jag kommer från Leiden i Nederländerna och jobbar i dag som forskare vid Umeå universitet.
Hur blev du intresserad av vetenskap?
– Det var många olika saker som väckte mitt intresse för biologi, fysik och kemi. Jag var väldigt nyfiken som barn och ville alltid veta varför något var som det var. Jag hade turen att växa upp i en familj som uppmuntrade alla mina frågor. Min mamma var kemilärare och ibland fick jag följa med till hennes skola där hon visade häftiga experiment.
– Jag var också med i "Professorspost" som barn. En gång om året fick jag en liten bok full med fakta och beskrivningar om experiment och hur jag kunde göra dem hemma.
Vad forskar du om?
– I min forskning tittar jag på bakterier som är så små att vi behöver ett mikroskop för att se dem. De växer överallt, också inom oss, som i våra tarmar där de hjälper oss att smälta maten. Men de kan också göra oss sjuka. Som tur är har vi bra mediciner mot dem, så kallade antibiotika. Tyvärr utvecklar fler och fler bakterier försvarsmekanismer mot dessa mediciner, så kallat antibiotikaresistens. Vissa bakterier kan ge sin resistent vidare till andra bakterier via ett komplicerat transportsystem. Det är den här systemet som min forskning fokuserar på.
Finns det något forskningsresultat som du tycker är riktigt coolt?
– Jag tycker det är riktigt häftigt att vi nu kan använda elektroner i stället för ljus för att titta på livets byggstenar i ännu mer detalj under mikroskopen. Utvecklingen av den här tekniken var ämnet för nobelpriset i kemi år 2017.
Vad vill du göra i framtiden?
– Jag älskar mitt jobb och vill bara fortsätta att göra spännande forskning och få massor av (små) genombrott. De här genombrotten ger så mycket energi och gör att jag orkar fortsätta även när saker inte fungerar. Vid sidan av forskningen vill jag också fortsätta att inspirera unga att blir forskare och utbilda nya forskare.
Finns det något olöst problem eller något ämne som du verkligen skulle vilja ta dig an?
– Om jag skulle kunna börja med någonting helt nytt, skulle jag gärna vilja ta reda på varför människor får migrän och hur vi kan stoppa det, eftersom jag och flera i min familj lider av sjukdomen. Väldigt lite är känt om migrän och de migränmediciner som finns är egentligen utvecklade för andra sjukdomar. Tyvärr finns det alldeles för få studier av de sjukdomar som framför allt drabbar kvinnor, som migrän, men jag hoppas att nästa generations forskare ska ändra på det!
Vad gör du när du inte forskar?
– Jag älskar att springa ute i naturen och har lärt mig att orientera sedan jag flyttade till Sverige (även om jag fortfarande går vilse ibland).