ForskarFredag 24-25 september 2021

Umeås mest spännande vetenskapsfestival närmar sig med stora steg! Den 24-25 september äger flera roliga event rum på Curiosum i Umeå - på plats och online. Vi firar även Astronomins dag och natt den 25 september. Alla programpunkter är gratis. Dessutom kommer forskare åka ut och besöka skolor under hela vecka 38. Du kan även möta forskare på Caparol!

Programmet kan komma att förändras beroende på restriktionerna kring covid-19.

Fredag 24 september: ForskarFredagsmys på Curiosum

Curiosum bjuder in till fredagsmys med forskare från Umeå universitet, SLU Umeå samt från Region Västerbotten. Målgrupp är nyfikna barnfamiljer.

På grund av restriktionerna kring covid-19 kommer vi att dela upp kvällen i två delar, som du förbokar plats till. Del 1 tar emot 35 besökare och del 2 tar emot max 40 besökare, även barnen räknas! Biljetterna är gratis.

Under kvällens båda delar finns experimentstationer att besöka. Med fantastiska och engagerade forskare kan hela familjen göra experiment, lära sig mer om fossiler, se hur frukter ser ut på insidan (utan att behöva öppna dem!), upptäcka luktens inverkan på smaken och mycket mera, samt möta och ställa frågor direkt till forskarna.

Program

Del 1: klockan 16.00 - 17.45. Insläppet för dig som fått biljett startar kl 15.45! Kreativa experiment och möten med forskare på Curiosum.

Fysik- och kemishow med vidunderliga experiment. Showen kommer också att sändas digitalt via Youtube, med start kl 17.00. Sändningen är max 50 minuter lång.

Se sändningen här

Del 2 klockan 18.00 - 19.45 Insläppet för dig som fått biljett startar kl 17.45! Kreativa experiment och möten med forskare på Curiosum.

Planetarievisning om vårt solsystem. Planetarievisningen är max 50 minuter lång.

Nytt för i år!  Lördag 25 september klockan 14: ForskarFredag Stand-up

Hur roligt är det att vara forskare? Rätt svar är jättekul! Curiosum testar ett nytt grepp att berätta om forskning nämligen genom stand-up komedi. Målgruppen är nyfikna unga och vuxna och stand-upen sker på engelska

Fem modiga forskare från Umeå universitet och SLU Umeå får hjälp av Bright Club och St. Andrews University i Skottland att göra stand-up komedi där de berättar engagerande om sitt arbete. Eventet modereras av komikern och skådespelaren Monica Lindgren som även värmer upp publiken.

De fem forskarna och vår moderator - läs och lär känna dem lite mer!

Eventet är cirka 1,5 timme. Om restriktionerna tillåter kommer vi att ha en liten förbokad publik på plats i Curiosum (35 platser). Insläppet för dig som fått biljett startar kl 13.45. Biljetterna är gratis.

Stand-upen går även att titta på digitalt via Youtube med start klockan 14.00

Se sändningen här

Lördag 25 september klockan 12: Astronomins dag och natt

Äntligen kan vi fira Astronomins dag och natt på Curiosum! Kom och upplev rymden i vår planetarievisning där du får veta mer om rymdväder och hur syreatomer flyr från atmosfärerna på jorden, Venus och Mars. Målgruppen är nyfikna unga och vuxna och showen är på engelska

Forskaren Audrey Schillings från Umeå universitet är vår guide på rymdresan och hon svarar gärna på nyfikna frågor.

Rymdfysiker Audrey Schillings - läs och lär känna henne lite mer

Planetarieshowen startar klockan 12.00 och är max 60 minuter lång. Vi tar emot endast förbokade gäster (40 platser) och biljetterna är gratis. Insläppet för dig som fått biljett startar kl 11.45.

Om du har förkylningssymtom ber vi dig att stanna hemma, samt att avboka din biljett så att den kan användas av någon annan.

Fullbokat!

Möt kemisten Lars Löfgren på Caparol - Måleriets kemi!

Lördag 25 september kl 11-13 kan du utforska och lära med om kemin i färg. Förevisning, demonstrationer och experiment, gör din egen äggoljetemperafärg! Lars demonstrerar och berättar på Caparol, Parkvägen 7 i Umeå.

Under hela vecka 38: Låna en forskare

Målgruppen är skolklasser och deras lärare. Alla olika årskurser har möjlighet att "låna" en forskare från Umeå universitet och SLU för en lektion. Vi erbjuder ett tiotal spännande forskare från alla vetenskaper; naturvetare- som samhällsvetare och humanister. Träffarna sker antingen digitalt eller fysiskt efter önskemål.

Ta del av det digra utbudet och boka en forskare till din klass.

För mer information, kontakta gärna:

Marianne Eik
Samordnare