Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 oktober 2020)

Shelter - en virtuell flykt till verkligheten

70,8 miljoner är just nu på flykt undan konflikter och naturkatastrofer i världen, av dessa är 30 miljoner barn. I utställningen SHELTER får du följa med på en virtuell resa till flyktingläger i Uganda, Indonesien och Jordanien. Du får besöka familjer som har tagit sin tillflykt till mer eller mindre permanenta nödbostäder som successivt har bildat nya samhällen.

I utställningen får du se hur en nödbostad kan se ut och vad den kan innehålla. Med hjälp av virtual reality och 360-graders-film får du för en stund uppleva en vanlig dag i olika flyktingläger, med skola, arbete och hemmaliv. Om du vågar får du också flyga upp med en drönare över flyktinglägret för att se det från ovan.

Genom att besökarna på egen hand får uppleva och utforska flyktinglägren i utställningen hoppas vi kunna bidra till större förståelse för olika människoöden och  perspektiv på den trygga tillvaro som många av oss har i Sverige.

Om utställningen

Utställningen finns på Curiosum från oktober 2020 till januari 2021.

Skapad av: dokumentärfilmaren Jesper Wachtmeister och fotograf Kenneth Svedlund tillsammans med CommonGround Pictures och Solaris Filmproduktion

Finansierad av: Arkitekter utan gränser och Postkodlotteriet.

Läs mer om tankarna bakom utställningen